Verpakken van voedingsmiddelen met gas

Wanneer u producten zoals voedingsmiddelen verpakt, is het van belang dat het gasmengsel dat in deze verpakking zit voldoet aan de kwaliteitsnormen. NEDLAB Lucht en Gassen adviseert, bemonstert en analyseert lucht en gassen. Van standaard kwaliteitscontrole tot uitgebreid onderzoek bij calamiteiten en afwijkingen, onze analyse helpt u verder.

Lucht of gas laten onderzoeken

NEDLAB is een gecertificeerd laboratorium dat zich specialiseert in de controle van lucht en gassen. Wij analyseren ook de gassen die worden gebruikt bij het verpakken van voedingsmiddelen. Op deze pagina leggen wij uit hoe wij u kunnen helpen bij het veilig gebruiken van gas in verpakkingen van eten en drinken. gas verpakken voedingsmiddelen

Voedingsmiddelen met gas verpakken

Wanneer u producten, zoals voedingsmiddelen, verpakt is het van belang dat het gasmengsel dat in deze verpakking zit voldoet aan de kwaliteitsnormen. Bij het verpakken met gas is strikte regelgeving belangrijk. Het verpakken van voedingsmiddelen met gas kent ook wel de afkorting MAP. Deze staat voor Modified Atmosphere Packaging. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een gasmengsel waardoor de houdbaarheid van het product langer wordt terwijl de kwaliteit behouden blijft. Strikte regelgeving is belangrijk bij het verpakken van voedingsmiddelen met gas. Er mag namelijk niemand ziek van worden of bijwerkingen van ervaren. Er zijn strenge kwaliteitseisen waar het gas aan moet voldoen en er mag ook geen lek in de verpakking ontstaan. Daarnaast is het ook van belang dat het zuurstoflimiet in de verpakkingen klopt, zodat de houdbaarheid gewaarborgd blijft.

Waarom is het belangrijk om gas te controleren?

Door het brede scala aan toepassingen van gas en perslucht binnen de food-en beverage industrie komen zij in het gehele productieproces vaak direct of indirect en vaak meerdere malen in contact met het product. Dit beïnvloedt de kwaliteit van het voedingsmiddel significant. Wanneer het verpakkingsgas afwijkt van de norm en niet voldoet aan de kwaliteitseisen, kunnen er veranderingen optreden in kleur, geur, smaak en houdbaarheid. In het ergste geval leidt blootstelling van het product aan verontreinigingen, micro-organismen, bacteriën en schimmels tot het terugroepen van het voedingsmiddel.

Verpakkingsgas controleren

Bij NEDLAB Lucht en Gassen gebruiken we verschillende methodes om het gas waarmee het voedingsmiddel verpakt is te controleren. We houden de richtlijnen aan van het Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) regelement. Deze beschrijft de limieten van de zuurstof in de gassen die gebruikt zijn met verpakken. Bij het bemonsteren en analyseren van het gas controleren we de verhoudingen van het gasmengsel, het zuurstoflevel en de aanwezigheid van een eventueel lek in de verpakking. De testen worden met een interval van een aantal minuten uitgevoerd. Hiermee zorgen we voor een consistent beeld van de kwaliteit van het gas in de verpakking. We evalueren het mengsel om het, indien nodig, aan te passen.

Maakt u gebruik van gas bij het verpakken van uw voedingsmiddelen en is het al even geleden dat het gas op kwaliteit gecontroleerd is? Neem dan contact met ons op voor het plannen van een afspraak.

MAP verpakking
MAP verpakking

Selecteer uw branche:

Ziekenhuizen en klinieken

Food enBeverage

FarmaIndustrie

Petrochemie

High tech en laboratoria

Metaal en constructie

Installateurs

ProcesIndustrie